Nordmenn e-handler mest og er mest optimistiske

Nordmenn handler nå for til sammen 35 milliarder kroner på årsbasis — hver enkelt e-handler for over 1.000 kroner måneden — noe som er 45% mer enn gjennomsnittlig svenske og finne.

15.12.2008

DIBS Payment Services publiserer i dag tredje utgave av DIBS e-handelsindeks, som er den eneste samlede undersøkelse av e-handelen i Norden. DIBS e-handelsindeks desember 2008 er utarbeidet i samarbeid med analyseinstituttet Zapera og inneholder en lang rekke nye og interessante tall for den nordiske e-handelen.

Analysen tegner et bilde av at den nordiske, og spesielt den norske e-handelen, er i riktig god form, og at vi på tross av utsiktene til svakere økonomiske konjunkturer i 2009, fortsatt vil se pen vekst i e-handelen fremover, sier Halvor Kaafjeld, salgsdirektør for DIBS Payment Services i Norge. ? Forklaringen er nok at e-handel har blitt en billig og effektiv salgskanal og at forbrukerne ser store fordeler av å kunne sammenligne produkter og priser på nettet, uavhengig av åpningstider. Samtidig opplever forbrukerne det nå trygt å handle på nettet, kommenterer Kaafjeld.

Norden 142 milliarder — Norge 35 milliarder
Undersøkelsen viser blant annet at den samlede e-handelen for Norge, Danmark, Sverige og Finland utgjør 142 milliarder norske kroner på årsbasis, som er en svak nedgang siden i mai 2008; At norsk e-handel, i motsetning til de andre landenes, fortsatt vokser kraftig (17,8%), til nesten 35 milliarder; At 93% av norske internettbrukere har handlet på nettet de siste seks måneder; Og at nordmenn fortsatt handler for flest penger og er mest optimistisk om fremtidig e-handel.

13 millioner mennesker i Norden har handlet på nettet de siste seks måneder. Ca. 2,5 millioner nordmenn. Det svarer til 93% av alle internettbrukere mellom 15 og 65 år. Norge ligger for tiden på topp i Norden med 88% internettilgang blant folk.
Antall kjøp som den enkelte nordiske e-forbruker har foretatt på nettet er økende, mens det gjennomsnittlige beløp er svakt fallende. Kun norske e-handlere opprettholder samme gjennomsnittsnivå som for et halvt år siden.

Nordmenn handler mest
Nordmenn er de som handler for mest penger. I snitt har norske e-handlere kjøpt varer og tjenester for kr 6.245 siste halvår, i snitt over tusen kroner pr måned. Nordmenn handler i snitt for 45 % mer penger enn svenskene og finnene (henholdsvis kr 4.310 og kr 4.331) og 4,9 % mer enn danskene, som har handlet for kr 5.951.

Dette er bare noen av konklusjonene i DIBS e-handelsindeks desember 2008. Det er DIBS Payment Services i København, som er Nordens største tilbyder av online betalingsløsninger, som står bak undersøkelsen, som er laget i samarbeid med analyseinstituttet Zapera. Undersøkelsen omfatter 4.004 internettbrukere mellom 15 og 65 år, likt fordelt på Danmark, Finland, Norge og Sverige, samt 765 e-butikker i Danmark, Norge og Sverige.

Høye forventninger
På tross av den globale finanskrisen har både e-handlerne og e-butikkene fortsatt høye forventninger til fremtidig netthandel. Og nordmenn er absolutt mest optimistiske. 82% av de norske e-butikkene forventer høyere eller mye høyere omsetning de kommende 12 måneder. Hos e-handlerne er det tilsvarende tallet 39%, mens 46% forventer samme nivå som nå.

Norske netthandlere kommer nå fra alle deler av samfunnet – både geografisk, demografisk, samt kjønns- og aldersmessig. Og alle forbrukerne handler nå i alle varegrupper.

Kvinnene overtar
Menn handler fortsatt litt mer enn kvinner. 94% av norske menn har e-handlet i løpet av de siste seks måneder, mens det tilsvarende tallet for kvinner er 90%.
Derimot handler nå kvinner mer enn menn i alle varekategorier, med unntak av elektronikk og tjenester. Kvinner er i overtall når det handler om kjøp for mindre beløp, mens mennene er i klart flertall i å handle for store beløp.

15-24-åringer og 55-65-åringer er felles om å handle for de minste beløpene. 45-54-åringer er storkjøperne som handler for flest kroner. 25-34-åringer handler oftest og er de langt mest aktive e-handlende.

Storkjøperne
Storkjøperne (som har handlet for over 10.000) er 63% menn og 37% kvinner. Hele 16% av dem har handlet mer enn 25 ganger på nettet siste halvår. 26% av storhandlerne bor i Oslo/Akershus. De virkelige storkjøperne, de som har handlet for mer enn 20.000 kr, er typisk 45-54-årige menn fra Oslo/Akerhus. De tre mest populære varegruppene for storhandlerne er reiser, medier/underholdning og elektronikk.

Oslo/Akershus topper
Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark gjør flest småkjøp og minst storkjøp av landsdelene. Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland handler mest i mellomsjiktet. Nordland, Troms og Finnmark, sammen med Oslo/Akershus, handler for flest penger. Oslo/Akershus er storkjøperne som handler absolutt mest i kategorien over 20.000 kr. Mens Hedmark, Oppland og Trøndelagsfylkene sammen med Hordaland, Sogn og Fjordane, og Møre og Romsdal, er de typiske snittlandsdelene mht. kjøpsstørrelsen.

Motiver for å e-handle
Nordmenn kjøper på nettet primært for å spare tid og penger. Pris er avgjørende også når det handler om å legge en enda større del av forbruket på nettet. Billigere frakt og lavere priser er de primære insitamenter til å øke e-handelen.

Betaling med kort foretrekkes
I Norge er det alt overveiende betaling med kort som gjelder. Hele 85% av nettbutikkene opplyser at de foretrekker kort; 58% av netthandlerne. Betaling over nettbank kommer som nummer to, med henholdsvis 35% og 10%. BankAxess øker i popularitet; 26% av nettbutikkene foretrekker nå dette.

Økende tillit til sikkerheten
Generelt er det en stadig stigende tiltro til sikkerheten på nettet. Kun 12% av de 7% som ikke har handlet på nettet opplyser nå at manglende sikkerhet er årsaken til dette. 90% av e-butikkene angir at internett er en mer sikker kanal å selge gjennom, sammenlignet med en fysisk butikk.

Om undersøkelsen
DIBS e-handelsindeks desember 2008 er den 3. versjon av den eneste samlede undersøkelsen av e-handelen i Norden. Det er DIBS Payment Services, som er Nordens største utbyder av online betalingsløsninger, som står bak undersøkelsen, som er laget i samarbeid med analyseinstituttet Zapera. Undersøkelsen omfatter 4.004 internettbrukere mellom 15 og 65 år, likt fordelt i Danmark, Finland, Norge og Sverige, samt 765 e-butikker i Danmark, Norge og Sverige.

For ytterligere opplysninger om undersøkelsen, vennligst kontakt:
Salgsdirektør Halvor Kaafjeld, DIBS Norge, tlf. 48 25 40 40 eller e-post hk@dibs.no

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

...og få siste nytt om betalinger på nett
Har du spørsmål eller trenger du hjelp?
DIBS AS
Hoffsveien 15
NO - 0275 Oslo
Tlf: 21 55 44 00
Fax: 21 55 44 01
salg@dibs.no