Nordisk e-handel trosser den økonomiske krisen

DIBS Payment Services, som er Nordens største leverandør av betalningsløsninger for internett, offentliggjør i dag sin samlede e-handelsindeks for e-handelen i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Rapporten viser blant annet at e-handelen ikke påvirkes nevneverdig av krisen og at både e-handlerne og nettbutikkene har høye forventninger til de kommende 12 månedene.

03.04.2005

13 millioner! Så mange aktive e-handlere mellom 15 og 65 år er vi i Norden. Det betyr at omkring 93 % av alle personer mellom 15 og 65 år, som har tilgang til internett, er aktive e-handlere. Det er også det høyeste tallet i Norden noensinne og trolig den høyeste andelen i verden. For de nordiske landene ligger langt fremme når det gjelder bruk av internett og online handel. 86 % av befolk¬ningen har tilgang til internett og bruker internett regelmessig.

Høye forventninger til framtiden
Den samlede online omsetningen i Norden anslås til 16,5 milliarder Euro, og til tross for de generelt dystre utsiktene for økonomien, har både e-handlerne og nettbutikkene fortsatt høye forventninger til fremtiden. Ikke mindre enn 40 % av de nordiske e-handlerne forventer å ha et høyere eller mye høyere forbruk på nettet de kommende 12 månedene. Nettbutikkene ser enda mer optimistisk på fremtiden. Her forventer 80 % å øke salget på nettet de kommende 12 månedene.
I følge e-handlerne vil lavere priser og billigere frakt være motivasjoner for å handle enda mer online, men også bedre muligheter for å returnere kjøpte varer, flere sikre betalingsmetoder og et bredere produktutvalg er på ønskelisten.
Øverst på topp-10-listen av varer som e-handlerne forventer å handle mer av på nettet innen de kommende 12 månedene ligger klær, helse- og skjønnhetsprodukter, hardware og software. Også flybilletter og elektronikk til hjemmet ligger høyt på listen.

Den typiske e-handleren
E-handlerne utgjør i dag 86 % av befolkningen mellom 15 og 65 år i Norden. E-handlerne finnes i alle samfunnslag og i alle geografiske regioner i Norden, og det er ikke overraskende at det finnes store forskjeller i hva eksempelvis en 15-årig norsk mann og en 65-årig finsk kvinne foretrekker å handle online. En segmentering på blant annet al¬der, nasjonalitet og kjønn, viser interessante forskjeller:
- Klær og sko kjøpes oftere online av 15–24-åringer i Norden en av de øvrige aldersgruppene. Det samme gjelder for produkter innen media og underholdning for 25–34-åringene. Personer mellom 45–54 år kjøper til gjengjeld gjerne reiser online.
- Menn i Norden kjøper betydelig oftere produkter innen kategoriene elektronikk og tjenester, mens kvinner oftere enn menn handler klær, sko, media og underholdning samt reiser.
Kvinnene er i majoritet når det gjelder kjøp for mindre enn 150 Euro, mens menn er i klar majoritet som e-handelens "heavy spen¬ders", dvs. kjøp for mer enn 1 300 Euro per halvår. Heavy spenders finnes typisk i aldersgruppen 45–54 år.

E-handlerne vil helst betale med kort
Det finnes store forskjeller i hva som er den vanligste betalingsformen for e-handlerne i de ulike nordiske landene. Men totalt sett er det kort som foretrekkes – ikke mindre enn 52 % av e-handlerne sier at de foretrekker å benytte kort. Deretter kommer betaling via nettbank og faktura.
E-handlerne velger først og fremst betalingsform etter hva som er mest enkelt, sikkert og rimelig.
Nettbutikkene er mer enn enige i at kort er framtidens betalingsmiddel online. Hele 92 % av nettbutikkene sier at de foretrekker at deres kunder benytter kort.

Forbedret sikkerhet for e-handelen
Undersøkelsen viser også at tilliten til sikkerheten online stadig øker. Blant de butikker som driver salg både på internett og i fysisk butikk, oppleves sikkerheten ved e-handel som bedre enn i den fysiske handelen. 28 % av butikkene har vært utsatt for svindel eller tyveri i deres fysiske butikk, mens det tilsvarende tallet online er 21 %.
Også hos e-handlerne øker tilliten til å handle på nettet. Kun 1 % av e-handlerne har opplevd misbruk av deres kort på nettet, og generelt har antallet internettbrukere som ikke handler på nettet grunnet mistillit til sikkerheten minsket.

Om DIBS e-handelsindeks
Undersøkelsen er gjennomført i fjerde kvartal 2008 av analyseinstituttet Zapera og omfatter intervjuer med 4 000 e-handlere i Norge, Sverige, Danmark og Finland samt 872 nettbutikker i Norge, Sverige og Danmark.

For ytterligere opplysninger om undersøkelsen, vennligst kontakt:
Salgsdirektør Halvor Kaafjeld, DIBS Norge, tlf. 48 25 40 40 eller e-post hk(at)dibs.no

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

...og få siste nytt om betalinger på nett
Har du spørsmål eller trenger du hjelp?
DIBS AS
Hoffsveien 15
NO - 0275 Oslo
Tlf: 21 55 44 00
Fax: 21 55 44 01
salg@dibs.no